''The smaller the mess the easier it is for me to clean up''

14 jun 2021
Mitchell Paardekooper

De ophef rond Sywert van Lienden laat goed zien hoe belangrijk het is dat je reputatiemanagement op orde is. Als ik kijk naar wat er gebeurt in deze kwestie, dan vraag ik mij af of dit resultaat is beoogd en dan druk ik mij nog voorzichtig uit.

De shit storm waarin Van Lienden zich nu bevindt laat zien dat het cruciaal is om meteen te handelen en dat begint wat mij betreft bij het inschakelen van adequate bijstand op het vlak van reputatiemanagement. En er is niemand beter geëquipeerd om die bijstand te verlenen dan een no nonsense advocaat met proceservaring die ook thuis is in het witte boorden strafrecht.

Waarom een advocaat die thuis is in white collar crime? Omdat die advocaat voor al zijn klanten iedere dag in de weer is met reputatiemanagement en wel op het hoogste niveau. Er is namelijk niets zo beschadigend voor je reputatie als een strafrechtelijk onderzoek en juist met die materie heeft een witte boorden advocaat elke dag te maken.

En waarom zou het een advocaat zonder franje moeten zijn? Niet alleen omdat de aandacht naar de boodschap uit moet gaan in plaats van naar de bijstandsverlener, maar ook omdat je de publieke opinie niet verandert met lege woorden. Een voorbeeld: ‘het geld krijgt een maatschappelijke bestemming’.

Iedereen die deze frase gehoord heeft zal zich toch afvragen waar Van Lienden het over heeft. Welk geld? Het was toch ‘belangeloos’? Wat versta je onder maatschappelijke bestemming en waarom kom je daar nu pas mee? Kan het geld niet retour overheid en waarom dan niet? Dit soort quotes doen meer kwaad dan goed, al was het maar omdat je, zoals Mark Twain ooit schreef, geen five dollar word moet gebruiken als een fifty cent word will do.

Een advocaat met proceservaring was niet gekomen tot een advies met zulke loze of op zijn best ambigue kreten. Je weet namelijk dat als je dat doet je klant dan in een verhoor door het ijs zakt. En als het niet in een verhoor gebeurt, dan gebeurt het wel op zitting – of in dit geval bij Buitenhof – en maak je het alleen maar erger. Als je geen goed verhaal hebt, dan kun je net zo goed thuis blijven weet de procesadvocaat.

Proceservaring is waar het reputatiemanagement betreft van onschatbare waarde. Het stelt je in staat risico’s en gevaren te zien voordat ze opkomen zodat daar in de verdedigingsstrategie rekening mee kan worden gehouden. Als je in dit geval al besluit te reageren, dan moet het to the point zijn en op zijn minst aannemelijk.

Ik had Van Lienden vanaf het begin in ieder geval meteen deze quote van advocaat Michael Clayton – gespeeld door George Clooney – uit de gelijknamige film voorgehouden: “the smaller the mess the easier it is for me to clean up.” Ik houd mij niettemin nog graag beschikbaar hierin te helpen opruimen.

Vragen over deze kwestie? Van gedachten wisselen? Neem hier contact met Mitchell Paardekooper op.

Nieuws & Publicaties