Miranda de Mik: ''Ik leer via de partners mijn eigen stijl ontwikkelen''

23 Feb 2023
JahaeRaymakers

Miranda studeerde in Leiden en Edinburgh (“Geweldig. Ik heb geprobeerd zoveel mogelijk uit mijn studententijd te halen”), rondde twee masters (Crime and Criminal Justice en Straf- en Strafprocesrecht) cum laude af. Ze loopt hard en wil zich ooit nog eens tot vinoloog ontwikkelen. Miranda is gefascineerd door financieel economisch strafrecht en is inmiddels 8 maanden advocaat bij JahaeRaymakers. Daarvoor heeft Miranda bij een ander niche-kantoor als advocaat gewerkt. Ze ervaart vooral de vrijheid die ze krijgt binnen JahaeRaymakers en de aandacht voor haar opleiding als heel inspirerend.

Heel verschillend met een gedeelde passie

Miranda: “Binnen JahaeRaymakers is er veel kennis en ervaring met economisch straf- en sanctierecht en met compliance vraagstukken. De lat ligt er hoog op een natuurlijke manier. Je merkt dat iedereen gepassioneerd is over het vak. Mijn kantoorgenoten zijn verschillend, maar dát delen ze. En juist die verschillen dragen bij aan een prettige diverse werkomgeving.”

Eigen stijl ontwikkelen

Miranda: “Ik had tijdens mijn studietijd JahaeRaymakers al in het vizier vanwege hun goede reputatie. Dus toen zij een plek vrij hadden, heb ik gereageerd. We zijn een laagdrempelig kantoor dat op hoog, ook internationaal, niveau acteert. Ik denk dat je hier veel vrijheid en verantwoordelijkheid krijgt om je eigen carrièrepad uit te zetten. De combinatie van vrijheid en verantwoordelijkheid draagt er ook aan bij dat ik de work-life balance bij JahaeRaymakers als erg prettig ervaar. Er is vertrouwen en dat helpt je je zelfstandig te ontwikkelen. Zo stel ik doorgaans zelfstandig een stuk op en wordt er vervolgens met mij meegekeken.

Fijn is dat ik altijd kan binnenlopen bij kantoorgenoten met vragen of hen even kan bellen. De partners bij JahaeRaymakers hebben verschillende praktijken, waarbij zowel natuurlijke personen, bijvoorbeeld feitelijk leidinggevers, als (grote) rechtspersonen worden bijgestaan. Sommige partners hebben meer een adviespraktijk, anderen procederen meer. Ik ontdek via hen mijn eigen stijl.”

Over Ajax en valsheid in geschrifte

Voetbal speelt van oudsher een rol in het kantoor: “Haha, nee ik hoef niet verplicht Ajax te kijken. Ik word liever bevraagd over financieel-economische strafrecht kwesties. Een voorbeeld? Ik ben op dit moment bezig met de berekening van een ontnemingsbedrag; vraag daarbij is welke handvatten in de rechtspraak zijn terug te vinden en op welk ontnemingsbedrag moet worden uitgekomen. Een andere zaak waar ik mee bezig ben ziet op valsheid in geschrift en het opzettelijk doen van onjuiste belastingaangiften. We werken vaak in een team van specialisten, zo wordt regelmatig een advocaat die is gespecialiseerd in een ander vakgebied, een accountant of een fiscalist ingeschakeld. Heel boeiend. Eens per maand heb ik overleg met mijn patroon. Wat kan beter, wat gaat goed? Fijn om zo steeds te weten waar je staat.”

Liefde voor het vak

Of je cum laude afgestudeerd moet zijn om bij JahaeRaymakers te werken? “Ik denk dat een klik het allerbelangrijkste is. In mijn gesprekken vooraf ging het vooral daarover: deel je de motivatie, ambitie en de liefde voor het vak? Samen met een paar jonge kantoorgenoten draaien we ook nog piketdiensten. Winkeldiefstal, mishandeling. Even geen dikke ordners vol over één zaak. Goed om zo ook een andere kant van het strafrecht te leren kennen.

JahaeRaymakers is een fijn kantoor voor een advocaat-stagiair. Ik ben hier in ieder geval erg op mijn plek.”

Ook op zoek naar vrijheid en verantwoordelijkheid? Kom praten.

News & Publications