VK mag Assange vooralsnog niet uitleveren

05 jan 2021
Thom Dieben
Het Verenigd Koninkrijk mag WikiLeaks-oprichter Julian Assange niet uitleveren aan de Verenigde Staten. Dat besloot de rechter in Londen, die wees op het risico dat Assange zich van het leven zou kunnen beroven.

De Amerikaanse autoriteiten willen de oprichter van de klokkenluiderssite vervolgen voor de publicatie van vertrouwelijke documenten. Assange riskeert volgens Amerikaanse media een gevangenisstraf van 175 jaar als hij wordt uitgeleverd. De VS gaan tegen dit vonnis in beroep. Het lek heeft volgens de VS levens in gevaar gebracht. Aanhangers zien Assange als een onderzoeksjournalist die misstanden aan het licht brengt.

Vastgehouden

De WikiLeaks-oprichter probeert al jaren uit handen te blijven van de Amerikaanse justitie. Hij zat zeven jaar in de ambassade van Ecuador in Londen. Het Zuid-Amerikaanse land wees Assange in 2019 de deur, waarna de Britse politie hem oppakte. Hij wordt nu vastgehouden in de Londense Belmarsh-gevangenis. Rechter Vanessa Baraitser maakte duidelijk zich zorgen te maken over de geestelijke gezondheid van Assange.

Luister naar Thom op BNR over de uitleveringszaak van Julian Assange!

Het is inmiddels een slepende kwestie en vandaag ging het om de uitspraak over het inhoudelijke uitleveringsverzoek, zegt. Thom Dieben, advocaat bij JahaeRaymakers. Het is de zaak van de eeuw, in feite, en het zou wel eens heel spannend kunnen worden, zei hij vanochtend in De Ochtendspits. 'In de VS kun je al gratie aan iemand toekennen voordat die berecht is en daar wordt nu ook toe opgeroepen.'

Bron: BNR (2021)

Nieuws & Publicaties